Truskawki aż do XIX wieku były produktem ekskluzywnym i tylko najbogatsi mogli się rozkoszować tymi owocami. Truskawki są bogatym źródłem witamin i błonnika. Ponadto zawierają stosunkowo dużo wody, przez co są niskokaloryczne. Okazuje się, że systematyczne ich spożywanie przyczynia się do obniżenia tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi – do takiego wniosku doszedł w swoich badaniach zespół włoskich i hiszpańskich naukowców.
Badacze poprosili osoby badane (23 ochotników), aby przez miesiąc konsumowały 0,5 kg owoców dziennie. U badanych osób zostały wykonane dodatkowo testy krwi przed rozpoczęciem badania, po upływie 30 dni od jego rozpoczęcia i 15 po jego zakończeniu. Następnie uzyskane wyniki zostały porównane między sobą.
Zaobserwowano, że po upływie miesiąca u uczestników eksperymentu obniżył się ogólny poziom cholesterolu (o 8,78 proc.), zmniejszyła się zawartość lipoprotein niskiej gęstości (ang. Low Density Lipoprotein, LDL) określanych mianem złego cholesterolu (o 13,72 proc.) oraz trójglicerydów (o 20,8 proc.). Tymczasem poziom lipoprotein wysokiej gęstości – HDL (od ang. High Density Lipoprotein), czyli dobrego cholesterolu, nie uległ zmianie.
Stwierdzono występowanie także dodatkowych korzyści, jak wzrost zawartości przeciwutleniaczy we krwi i poprawa funkcjonowania trombocytów i czynników antyhemolitycznych (krzepnięcia krwi).
Niestety po 15 dniach od zakończonej kuracji truskawkowej wszystkie parametry powracały do wartości wyjściowych.
Naukowcom udało się również potwierdzić rezultaty poprzednich badań, które wskazywały na to, że jedzenie truskawek chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym, redukuje destrukcyjny wpływ alkoholu na błonę śluzową żołądka oraz pozytywnie oddziałuje na erytrocyty.
Nie wiadomo, jakie substancje odpowiadają za efekty wywierane przez truskawki, ale badacze przypuszczają, iż główną rolę mogą tu odgrywać antocyjany, nadające owocom czerwoną barwę.
Inne korzyści zdrowotne płynące ze spożywania truskawek również mają potwierdzenie naukowe. Oto kilka z nich:
- Według badań opublikowanych w American Heart Association’s Journal Circulation, spożywanie produktów o wysokiej zawartości antocyjanów zmniejsza ryzyko ataku serca u młodych kobiet.
- Badania z 2012 roku wykazały, że spożywanie sproszkowanych truskawek pomagało zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru i cukrzycy.
- Badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazały, że owoce jagodowe wyostrzają pamięć i chronią przed chorobą Alzheimera i demencją.
- Badania z 2011 roku potwierdzają, że codzienne spożywanie truskawek zwiększa poziom przeciwutleniaczy w organizmie i chroni przed wieloma chorobami, w tym nowotworami i chorobami serca.
Opracowano na podstawie:
- Alvarez-Suarez JM,Giampieri F, Tulipani S, Casoli T, Di Stefano G, González-Paramás AM, Santos-Buelga C, Busco F, Quiles JL, Cordero MD,Bompadre S, Mezzetti B, Battino M. One-month strawberry-rich anthocyanin supplementation ameliorates cardiovascular risk, oxidative stress markers and platelet activation in humans. J Nutr Biochem. 2014;25(3):289-294.
- Cassidy A,Mukamal KJ, Liu L, Franz M, Eliassen AH, Rimm EB. High Anthocyanin Intake Is Associated With a Reduced Risk of Myocardial Infarction in Young and Middle-Aged Women. 2013;127(2):188-196.
- Miller MG, Shukitt-Hale B. Berry Fruit Enhances Beneficial Signaling in the Brain. Agric. Food Chem. 2012, 60 (23): 5709–5715
- Tulipani S, Alvarez-Suarez JM, Busco F, Bompadre S, Quiles JL, Mezzetti B, Battino M. Strawberry consumption improves plasma antioxidant status and erythrocyte resistance to oxidative haemolysis in humans. Food Chemistry, 2011; 128 (1):180-186