Bodyrelax
    Facebook Twitter Instagram
    Bodyrelax
    • O nas
    • Sport
      • Bieganie
      • Chód sportowy
      • Inne
      • Koszykówka
      • Narciarstwo
      • Piłka nożna
      • Piłka ręczna
      • Pływanie
      • Sporty walki
      • Tenis
      • Trening siłowy
      • Triathlon
    • Fizjologia
    • Dietetyka
    • Psychologia
    • Fizjoterapia
      • Chiropraktyka
      • Odnowa biol.
      • Masaż
    • Kontakt
    • English
    • Polski
    Bodyrelax
    You are at:Home»Dietetyka»Jedzenie truskawek obniża poziom cholesterolu

    Jedzenie truskawek obniża poziom cholesterolu

    0
    By Ewa Brzozowska on 25 września, 2014 Dietetyka

    Truskawki aż do XIX wieku były produktem ekskluzywnym i tylko najbogatsi mogli się rozkoszować tymi owocami. Truskawki są bogatym źródłem witamin i błonnika. Ponadto zawierają stosunkowo dużo wody, przez co są niskokaloryczne. Okazuje się, że systematyczne ich spożywanie przyczynia się do obniżenia tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi – do takiego wniosku doszedł w swoich badaniach zespół włoskich i hiszpańskich naukowców.

    Badacze poprosili osoby badane (23 ochotników), aby przez miesiąc konsumowały 0,5 kg owoców dziennie. U badanych osób zostały wykonane dodatkowo testy krwi przed rozpoczęciem badania, po upływie 30 dni od jego rozpoczęcia i 15 po jego zakończeniu. Następnie uzyskane wyniki zostały porównane między sobą.

    juice plus complete

    Zaobserwowano, że po upływie miesiąca u uczestników eksperymentu obniżył się ogólny poziom cholesterolu (o 8,78 proc.), zmniejszyła się zawartość lipoprotein niskiej gęstości (ang. Low Density Lipoprotein, LDL) określanych mianem złego cholesterolu (o 13,72 proc.) oraz trójglicerydów (o 20,8 proc.). Tymczasem poziom lipoprotein wysokiej gęstości – HDL (od ang. High Density Lipoprotein), czyli dobrego cholesterolu, nie uległ zmianie.

    Stwierdzono występowanie także dodatkowych korzyści, jak wzrost zawartości przeciwutleniaczy we krwi i poprawa funkcjonowania trombocytów i czynników antyhemolitycznych (krzepnięcia krwi).

    Niestety po 15 dniach od zakończonej kuracji truskawkowej wszystkie parametry powracały do wartości wyjściowych.

    Naukowcom udało się również potwierdzić rezultaty poprzednich badań, które wskazywały na to, że jedzenie truskawek chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym, redukuje destrukcyjny wpływ alkoholu na błonę śluzową żołądka oraz pozytywnie oddziałuje na erytrocyty.

    juice plus

    Nie wiadomo, jakie substancje odpowiadają za efekty wywierane przez truskawki, ale badacze przypuszczają, iż główną rolę mogą tu odgrywać antocyjany, nadające owocom czerwoną barwę.

    Inne korzyści zdrowotne płynące ze spożywania truskawek również mają potwierdzenie naukowe. Oto kilka z nich:

    • Według badań opublikowanych w American Heart Association’s Journal Circulation, spożywanie produktów o wysokiej zawartości antocyjanów zmniejsza ryzyko ataku serca u młodych kobiet.
    • Badania z 2012 roku wykazały, że spożywanie sproszkowanych truskawek pomagało zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru i cukrzycy.
    • Badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazały, że owoce jagodowe wyostrzają pamięć i chronią przed chorobą Alzheimera i demencją.
    • Badania z 2011 roku potwierdzają, że codzienne spożywanie truskawek zwiększa poziom przeciwutleniaczy w organizmie i chroni przed wieloma chorobami, w tym nowotworami i chorobami serca. 

     

    Opracowano na podstawie:

    1. Alvarez-Suarez JM,Giampieri F, Tulipani S, Casoli T, Di Stefano G, González-Paramás AM, Santos-Buelga C, Busco F, Quiles JL, Cordero MD,Bompadre S, Mezzetti B, Battino M. One-month strawberry-rich anthocyanin supplementation ameliorates cardiovascular risk, oxidative stress markers and platelet activation in humans.  J Nutr Biochem. 2014;25(3):289-294.
    2. Cassidy A,Mukamal KJ, Liu L, Franz M, Eliassen AH, Rimm EB. High Anthocyanin Intake Is Associated With a Reduced Risk of Myocardial Infarction in Young and Middle-Aged Women.  2013;127(2):188-196.
    3. Miller MG, Shukitt-Hale B. Berry Fruit Enhances Beneficial Signaling in the Brain. Agric. Food Chem. 2012, 60 (23): 5709–5715
    4. Tulipani S, Alvarez-Suarez JM, Busco F, Bompadre S, Quiles JL, Mezzetti B, Battino M. Strawberry consumption improves plasma antioxidant status and erythrocyte resistance to oxidative haemolysis in humans. Food Chemistry, 2011; 128 (1):180-186

    truskawki obniżają cholesterol

    truskawki obniżają cholesterol

    truskawki obniżają cholesterol

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Ewa Brzozowska
    • Website

    Related Posts

    Skąd się bierze cellulit

    Zdrowie wypisane na języku

    Aktywność ruchowa przeznaczona dla kobiet w ciąży

    Leave A Reply Cancel Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polub nas na facebooku
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Współpracuj z nami!
    Współpracuj z nami!
    treningowa Strefa YouTube
    treningowa Strefa YouTube
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Popularne
    21 czerwca, 2013

    Napój sportowy – moda, zdrowie czy konieczność w sporcie?

    3 września, 2012

    Próg mleczanowy i beztlenowy

    31 lipca, 2015

    Regeneracja jest kluczowa

    3 października, 2014

    Chiropraktyka – naturalny lek na chory kręgosłup

    9 kwietnia, 2014

    Zmiany w ukształtowaniu stóp pod wpływem biegu na długim dystansie

    Partnerzy
    Polub nas na facebooku
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Website protected
    Website security, detecting malwares on the website and removal services, website backup services, daily website file scanning and file changes monitoring
    Copyrights Bodyrelax 2012 – 2022
    Follow Us
    Facebooktwitterlinkedin
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    7ads6x98y