W ostatnich latach, na całym świecie wzrasta zainteresowanie owocami jagodowymi pochodzącymi z Ameryki Południowej. Związane jest to z zawartą w nich dużą ilością antyoksydantów korzystnie wpływających na konsumentów [1]. Szczególnie bogate w te składniki są jagody Maqui Berry (Aristotelia chilensis [Mol.] Stuntz) [2]. Owoce te pochodzą z Chile i w medycynie ludowej były używane jako środek przeciwzapalny [3].
Rosną na wiecznie zielonych krzewach osiągających 3-5m wysokości [4]. Owoce mające ok. 6mm średnicy są zbierane od grudnia do lutego [5] w warunkach naturalnych (plantacje komercyjne nie zostały jak dotąd utworzone). Jagody mogą być spożywane w formie nie przetworzonej oraz w postaci soków, dżemów lub win.
Antocyjany wyodrębnione z owoców Maqui Berry to przede wszystkim glikozydy delfinidyny i cyjanidyny [6-11]. Zawierają znacznie więcej polifenoli i są silniejszymi antyoksydacyjnymi niż nasze rodzime jagody, jeżyny, maliny czy truskawki [12-13]. Przeciwutleniające i przeciw cukrzycowe działanie ekstraktu z Maqui Berry zostało udowodnione w warunkach in vitro i in vivo [12, 14-18].
Owoce te wykazują również funkcję przeciwmiażdżycową [12], zdolność do inhibicji wirusa HIV [19], zapobiegają problemom ze wzrokiem [20-21] oraz działają przeciw niektórym typom białaczki i nowotworu okrężnicy [22-23]. W przemyśle spożywczym znalazły one zastosowanie nie tylko z uwagi na ich właściwości zdrowotne, ale również jako naturalne barwniki [24].
Literatura: jagody Maqui Berry
[1] Schreckinger ME, Lotton J, Lila MA, deMejia EG. Berries from South America: a comprehensive review on chemistry, health potential, and commercialization. JMed Food 2010;13:233–246.
[2] Fredes C. Antioxidantes en berries nativos chilenos. Bol LatinoamCaribe PlantMed Aromat 2009;8:469–478. jagody Maqui Berry
[3] Hoffmann A, Farga C, Lastra J, Veghazi E. Plantas Medicinales de Uso Común en Chile. Fundación Claudio Gay: Santiago 1992.
[4] Rodríguez R, Mathei O, Quezada M. Flora arbórea de Chile. Editorial Universitaria de Concepción, Concepción, Chile 1983;192–193.
[5] Montenegro G. Chile nuestrafloraútil. Pontificia Universidad Católica de Chile, Santiago, Chile, 2002;123–124.
[6] Rojo LE, Ribnicky D, Logendra S, Poulev A, Rojas-Silva P, Kuhn P et al. In vitro and in vivo anti-diabetic effects of anthocyanins from maquiberry (Aristotelia chilensis). Food Chem 2012;131:387–396.
[7] Escribano-Bailón MT, Alcalde-Eon C, Muńoz O, Rivas-Gonzalo JC, Santos-Buelga C. Anthocyanins in berries ofMaqui [Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz]. Phytochem Anal 2006;17:8–14.
[8] Céspedes CL, Valdez-Morales M, Avila JG, El-Hafidi M, Alarcón J, Paredes-López O. Phytochemical profile and the antioxidant activity of Chilean wild black-berry fruits, Aristotelia chilensis (Mol) Stuntz (Elaeocarpaceae). Food Chem 2010;119:886–895.
[9] Schreckinger ME, Wang J, Yousef G, Lila MA, Gonzalez de Mejia E. Antioxidant capacity and in vitro inhibition of adipogenesis and inflammation by phenolic extracts of Vaccinium floribundum and Aristotelia chilensis. J Agric Food Chem 2010;58:8966–8976.
[10] Silva M. Estudio químico de las especies de la Familia Elaeocarpaceae que crecen en Chile. In Química de la Flora de Chile, Andes y Andes S. A, Muñoz O (ed). Santiago; 1992;153–166.
[11] Kan H, Valcic S, Timmermann BN, Montenegro G. Indole alkaloids from Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz. Int J Pharmacogn 1997;35:215–217.
[12] Miranda-Rottmann S, Aspillaga AA, Pérez DD, Vasquez L, Martinez ALF, Leighton F. Juice and phenolic fractions of the berry Aristotelia chilensis inhibit LDL oxidation in vitro and protect human endothelial cells against oxidative stress. J Agric Food Chem 2002;50:7542 7547.
[13] Araya LH, Clavijo RC, Herrera C. Capacidad antioxidante de frutas y verduras cultivados en Chile. Arch Latinoam Nutr 2006;56:361–365.
[14] Céspedes CL, El-Hafidi M, Pavon N and Alarcon J, Antioxidant and cardioprotective activities of phenolic extracts fromfruits of Chilean blackberry Aristotelia chilensis (Elaeocarpaceae), Maqui. Food Chem 2008;107:820–829.
[15] Rojo LE, Ribnicky D, Logendra S, Poulev A, Rojas-Silva P, Kuhn P et al., In vitro and in vivo anti-diabetic effects of anthocyanins from maqui berry (Aristotelia chilensis). Food Chem 2012;131:387–396.
[16] Heinonen IM, Meyer AS, Frankel EN. Antioxidant activity of berry phenolics on human low-density lipoprotein and liposome oxidation. J Agric Food Chem 1998;46:4107–4112.
[17] Prior RL, Cao G, Martin A, Sofic E, McEwen J, O’Brien C, Lischner N, Ehlenfeldt M, Kalt W, Krewer G, Mainland CM. Antioxidant capacity as influenced by total phenolic and anthocyanin content, maturity, and variety of Vaccinium species. J Agric Food Chem 1998;46:2586–2593.
[18] Connor AM, Luby JJ, Hancock JF, Berkheimer S, Hanson EJJ. Changes in fruit antioxidant activity among blueberry cultivars during cold-temperature storage. J Agric Food Chem 2002;50:893–898.
[19] Andersen M, Helland DE. 1995. Use of anthocyanidin and anthocyanidin derivatives (PCT/NO/00185).
[20] Morazzoni P, Bombardelli E. Vaccinium myrtillus L. Fitoterapia 1996;67:3–29.
[21] Sparrow JR, Vollmer-Snarr HR, Zhou J, Jang YP, Jockusch S, Itagaki Y, Nakanishi KJ. A2E-epoxides damage DNA in retinal pigment epithelial cells. Vitamin E and other antioxidants inhibit A2E-epoxide formation. J Biol Chem 2003;20:18207–18213.
[22] Kamei H, Kojima T, Hasegawa M, Koide T, Umeda T, Yukawa T, Terabe K. Suppression of tumor cell growth by anthocyanins in vitro. Cancer Invest 1995;13:590–594.
[23] Katsube N, Iwashita K, Tsushida T, Yamaki K, Kobori M. Induction of apoptosis in cancer cells by bilberry (Vaccinum myrtillus) and the anthocyanins. J Agric Food Chem. 2003;51:68–75.
[24] Du Q, Jerz G, Winterhalter P. Isolation of two anthocyanin sambubiosides from bilberry (Vaccinium myrtillus) by high-speed counter-current chromatography. J Chromatogr A 2004;1045:59– 63.