Bodyrelax
    Facebook Twitter Instagram
    Bodyrelax
    • O nas
    • Sport
      • Bieganie
      • Chód sportowy
      • Inne
      • Koszykówka
      • Narciarstwo
      • Piłka nożna
      • Piłka ręczna
      • Pływanie
      • Sporty walki
      • Tenis
      • Trening siłowy
      • Triathlon
    • Fizjologia
    • Dietetyka
    • Psychologia
    • Fizjoterapia
      • Chiropraktyka
      • Odnowa biol.
      • Masaż
    • Kontakt
    • English
    • Polski
    Bodyrelax
    You are at:Home»Fizjologia»Określanie stref intensywności na podstawie zmian stężenia mleczanu

    Określanie stref intensywności na podstawie zmian stężenia mleczanu

    0
    By Andrzej Sagalara on 3 października, 2012 Fizjologia

    Zmiany wartości stężenia mleczanu we krwi (blood lactate concentration) progi metabolicznesą wrażliwe na zmianę intensywności i czasu trwania wykonywanego wysiłku fizycznego. Współcześnie istnieje kilka różnych koncepcji dotyczących sposobu oznaczania zmian stężenia mleczanu we krwi w celu określenia progów metabolicznych i stref intensywności  w trakcie wykonywania stopniowanych prób wysiłkowych.

    juice plus complete

    Określenie zakresu poszczególnych stref intensywności wysiłku w relacji do referencyjnych wartości stężenia mleczanu wykorzystywane jest w praktyce trenerskiej w celu monitorowania i programowania procesu treningowego.

    Dość często wyznaczane są dwa podstawowe wskaźniki określające zmiany stężenia mleczanu we krwi w relacji do intensywności.

    Jednym z nich jest próg mleczanowy LT (lactate threshold) określający intensywność wysiłku przy której następuje przekroczenie wartości stężenia mleczanu we krwi ponad poziom spoczynkowy (zobacz również artykuł próg mleczanowy i beztlenowy).

    Kolejnym wskaźnikiem jest próg maksymalnej równowagi mleczanowej MLSS (maximal lactate steady state) określający górną intensywność wysiłku przy której poziom mleczanu we krwi utrzymuje się na podwyższonym, lecz stabilnym poziomie. Wysiłek wykonywany z tą intensywnością może być kontynuowany nieprzerwanie przez około 30 – 60 minut.

    Wielkości generowanej mocy (lub np. prędkości biegu i pływania) rejestrowane na poziomie LT i MLSS są skorelowane z poziomem maksymalnej mocy aerobowej (VO2max) osiąganej przez sportowców i pozwalają ocenić aktualny stanu przygotowania do startu w zawodach (zwłaszcza w konkurencjach długotrwałych). progi metaboliczne

    W praktyce trenerskiej dla potrzeb programowania procesu treningowego określa się pewne granice między poszczególnymi strefami intensywności, tj:

    juice plus

    1) intensywność lekka i umiarkowana: do granicy progu mleczanowego LT (wykorzystywana w treningu spełniającym funkcję aktywnego wypoczynku lub treningu wytrzymałościowym o dużej objętości),

    2) intensywność ciężka: do granicy maksymalnej równowagi mleczanowej MLSS (stosowana w treningu wytrzymałościowym charakteryzującym się wysoką intensywnością),

    3) intensywność skrajnie ciężka: obejmująca obszar pomiędzy intensywnością MLSS a poziomem maksymalnego poboru tlenu (VO2max) (stosowana np. w bardzo intensywnych treningach interwałowych).

    Czołowi zawodnicy specjalizujący się w konkurencjach wytrzymałościowych realizują od 70 do 90% czasu treningowego w strefie intensywności podprogowych. Strategia taka ma na celu rozwijanie możliwości mięśniowego metabolizmu aerobowego w celu skutecznego wykorzystywania wolnych kwasów tłuszczowych w procesie resyntezy ATP (nośnika energetycznego).

    Opracowano na podstawie:
    Beneke R., Leithäuser R.M., Ochentel O. (2011). Blood lactate diagnostics in exercise testing and training. International Journal of Sports Physiology and Performance, 6: 8-24/ strefy intensywności.

     progi metaboliczne

     progi metaboliczne

     progi metaboliczne

     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Andrzej Sagalara
    • Website

    Related Posts

    Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie

    Test Coopera, 12-minutowy test biegowy

    Nowe kliniczne i terapeutyczne aspekty autoimmunizacji w migrenie

    Leave A Reply Cancel Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polub nas na facebooku
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Współpracuj z nami!
    Współpracuj z nami!
    treningowa Strefa YouTube
    treningowa Strefa YouTube
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Popularne
    21 czerwca, 2013

    Napój sportowy – moda, zdrowie czy konieczność w sporcie?

    3 września, 2012

    Próg mleczanowy i beztlenowy

    31 lipca, 2015

    Regeneracja jest kluczowa

    3 października, 2014

    Chiropraktyka – naturalny lek na chory kręgosłup

    9 kwietnia, 2014

    Zmiany w ukształtowaniu stóp pod wpływem biegu na długim dystansie

    Partnerzy
    Polub nas na facebooku
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Website protected
    Website security, detecting malwares on the website and removal services, website backup services, daily website file scanning and file changes monitoring
    Copyrights Bodyrelax 2012 – 2022
    Follow Us
    Facebooktwitterlinkedin
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    7ads6x98y