Olej kokosowy nazywany inaczej masłem kokosowym lub tłuszczem kokosowym, cieszy się obecnie dużą popularnością, ze względu na swoje dobroczynne właściwości wykorzystywane w kuchni, kosmetyce oraz medycynie. Do niedawna uważano, że ma on negatywny wpływ na organizm człowieka, jednakże aktualne badania naukowe potwierdziły bezpodstawność tych twierdzeń. Obawy budził skład oleju kokosowego, złożony z nasyconych kwasów tłuszczowych, powszechnie uważanych za przyczynę takich chorób jak: miażdżyca, otyłość czy choroby serca. Najnowsze badania wykazały, że średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym, mają dobroczynny wpływ na organizm, są metabolizowane w innych sposób niż długołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, które są szkodliwe dla człowieka.
Najcenniejsze kwasy znajdujące się w oleju kokosowym to: laurynowy, kaprylowy, kaprynowy oraz mirystynowy.
- Kwas laurynowy – to około 50% składu oleju kokosowego, wykazuje właściwości wiruso- oraz bakteriobójcze, stymuluje odporność.
- Kwas kaprylowy – wykazuje silne działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, wspiera naturalną florę bakteryjną.
- Kwas kaprynowy – wpływa na poziom cholesterolu we krwi, działa antyseptycznie.
Wpływ na sylwetkę:
Olej kokosowy sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi, wynika to z faktu, iż zawarte w nim tłuszcze , nie są magazynowane w organizmie, są one od razu przekształcane w energię. Dodatkowo przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej już zgromadzonej w ciele. Badania wykazały, że 2 łyżki oleju kokosowego dziennie (30 ml), wpływają na zmniejszenie zawartości tłuszczu brzusznego w okresie 1 – 3 miesięcy.
Wpływ na funkcjonowania mózgu:
Badania wykazały, że podanie średniołańcuchowych triglicerydów (występujących licznie w oleju kokosowym) pacjentom z chorobą Alzheimera lub łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych, powodowało wzrost stężenia ciał ketonowych, co wpływało na poprawę zdolności poznawczych u pacjentów z łagodniejszymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Alternatywa dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych:
Dowiedziono, że olej kokosowy posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
Zastosowanie w kosmetyce:
Olej kokosowy stosowany zewnętrznie na skórę wpływa na jej wygładzenie, uelastycznienie i odżywienie. Przynosi ulgę przy łuszczeniu się skóry oraz swędzeniu. Stanowi skuteczne zabezpieczenie przed promieniowaniem UV. Może być stosowany jako preparat do demakijażu.
Wykorzystanie w kuchni:
Jako środek spożywczy olej kokosowy nadaje się do smarowania pieczywa i przede wszystkim do smażenia. Zawarte w nim średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe wytrzymują wysokie temperatury, nie utleniają się, przez co zachowują swoje cenne właściwości.
Jaki olej wybrać?
Podejmując decyzję o wyborze odpowiedniego oleju kokosowego należy pamiętać o tym, aby był certyfikowany, tłoczony na zimno i rozlewany do szklanych opakowań. Produkt najwyższej jakości gwarantuje nam obecność prozdrowotnych składników. Kolejne niezbędne elementy, jakie cechują dobry olej, to surowiec z jakiego jest pozyskiwany, a mianowicie świeży miąższ orzechów kokosowych. Taki olej jest nierafinowany, nie pozbawiony smaku ani zapachu, bez dodatków konserwujących. Charakteryzuje się wysoka odpornością na zepsucie oraz jełczenie, ma śnieżnobiały kolor i wyraźna strukturę.
Opracowano na podstawie:
- Adam Kuźnik. Fenomen wśród kwasów nasyconych. 1-7. (https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/fs.siteor.com/nomak/files/Downloads/20130522131157/OLEJ_KOKOSOWY_E-BOOK_ADAM_KU%C5%B9NIK.pdf?1369228318).
- Mark A Reger, Samuel T Henderson, Cathy Hale, Brenna Cholerton, Laura D Baker, G S Watson, Karen Hyde, Darla Chapman, Suzanne Craft . Effects of beta-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults. Neurobiol Aging. 2004 Mar;25(3):311-4.
- S Intahphuak, P Khonsung, A Panthong. Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil. Pharm Biol. 2010 Feb;48(2):151-7.
- Sayer Ji. Olej kokosowy: 13 udowodnionych leczniczych właściwości. 2013. (http://faktydlazdrowia.pl/olej-kokosowy-13-udowodnionych-leczniczych-wlasciwosci/).