Bodyrelax
    Facebook Twitter Instagram
    Bodyrelax
    • O nas
    • Sport
      • Bieganie
      • Chód sportowy
      • Inne
      • Koszykówka
      • Narciarstwo
      • Piłka nożna
      • Piłka ręczna
      • Pływanie
      • Sporty walki
      • Tenis
      • Trening siłowy
      • Triathlon
    • Fizjologia
    • Dietetyka
    • Psychologia
    • Fizjoterapia
      • Chiropraktyka
      • Odnowa biol.
      • Masaż
    • Kontakt
    • English
    • Polski
    Bodyrelax
    You are at:Home»Dietetyka»Produkty mleczne i mięsne a zdolność do wysiłków krótkotrwałych

    Produkty mleczne i mięsne a zdolność do wysiłków krótkotrwałych

    0
    By Małgorzata Kantorowicz on 2 lipca, 2013 Dietetyka

    Zmęczenie występujące w wysiłku fizycznym jest meat and cheesuwarunkowane wieloma czynnikami. W wysiłkach krótkotrwałych o dużej intensywności, dostępność fosfokreatyny (PCr – związek biorący udział w syntezie ATP) dla pracujących mięśni jest szczególnie istotna. Stałe uzupełnianie strat PCr jest bardzo ważne w wysiłkach, w których przerwa pomiędzy kolejnymi powtórzeniami poszczególnych serii jest bardzo krótka.

    Jednakże wystąpienie uczucia zmęczenia to proces złożony i  zależy nie tylko od wyczerpania zasobów PCr czy glikogenu, ale również od spadku tempa glikogenolizy (procesu rozpadu glikogenu) spowodowanego zużyciem PCr a także spadkiem poziomu pH w pracujących mięśniach.

    Żywienie przed krótkotrwałymi, intensywnymi wysiłkami

    Kreatyna jest składnikiem pokarmowym naturalnie występującym w produktach mięsnych. Zawartość kreatyny w surowym mięsie drobiowym czy wołowym wynosi w przybliżeniu 4-5 g/ kg. Stosowanie kreatyny w formie środków farmakologicznych (20 g monohydratu kreatyny na dzień) również zwiększa jej zawartość w mięśniach o około 20% w ciągu 5 dni, co ma szczególne znaczenie m.in. dla wegetarian.

    juice plus complete

    Natomiast trzeba pamiętać, że jest to kwestia indywidualna. Spożywanie mniejszej dziennej dawki kreatyny (około 3 g monohydratu kreatyny) pozwala na uzyskanie podobnych rezultatów, jednakże w dłuższym czasie (w przeciągu 2-3 tygodni).  Hultman i współautorzy stwierdzili, że 2 g monohydratu kreatyny jest dawką wystarczającą, aby utrzymać podwyższony poziom kreatyny w mięśniach, po wcześniejszym, zwiększonym dawkowaniu (20 g monohydratu kreatyny na dzień przez 5 dni).

    Badania 3 niezależnych grup naukowców wykazały, że spożywanie 20 g kreatyny przez 4-6 dni powoduje polepszenie wydajności ćwiczeń o dużym nakładzie mocy, wykonywanych w powtórzeniach. Szczególnie interesujący wydaje się fakt, iż wysoką moc wykonywanych ćwiczeń obserwowano nawet pod koniec wykonywania serii ćwiczeń. Jednakże korzystny wpływ stosowania kreatyny w krótkotrwałych wysiłkach sprinterskich nie jest w pełni wyjaśniony. Wydaje się również, że kreatyna nie ma żadnego wpływu na zdolności wytrzymałościowe.

    Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest kluczowe w sportach o wysokiej intensywności i trwających od 1 do 4 minut. Kwasica metaboliczna (stan zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej) jest obserwowana w szczególności po zastosowaniu diety bogatej w tłuszcze i biało a ubogiej w węglowodany (odpowiednio 71 – 26 – 3% energii).

    Skutki kwasicy są nadal widoczne po zastosowaniu diety niskotłuszczowej, wysoko białkowej i o normalnym poziomie węglowodanów (odpowiednio 27 – 26 – 47% energii).  Ponadto dieta wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa stosowana przez około 3-4 dni wyraźnie osłabia wydolność w wysiłkach krótkotrwałych i (2-7 minut) nawet przy wysokich zasobach glikogenu mięśniowego.

    W tabeli przedstawiono główne komponenty produktów mlecznych i mięsnych oraz ich potencjalny pozytywny i negatywny wpływ fizjologiczny na organizm osób aktywnych fizycznie.

    Składnik pokarmowy / składnik biochemiczny

    Źródło

    Potencjalny pozytywny wpływ fizjologiczny

    Potencjalny negatywny wpływ fizjologiczny

    Białko i aminokwasy

    Mięso, mleko

    Budowa beztłuszczowej masy ciała, zwiększenie wydzielania hormonów anabolicznych (wzmożenie syntezy glikogenu i białka), wpływ na układ immunologiczny

    Zmniejszona pojemność buforowa krwi (w przypadku, gdy produkty wysokobiałkowe zastępują produkty wysokowęglowodanowe)

    Tłuszcz i kwasy tłuszczowe

    Mięso, mleko

    juice plus

    Zwiększenie beztłuszczowej masy ciała (wpływ sprzężonego kwasu linolowego)

    Zmniejszenie tempa syntezy glikogenu (w przypadku, gdy produkty wysokotłuszczowe zastępują produkty wysokobiałkowe)

    Wapń

    Mleko

    Budowa masy kostnej

    –

    Żelazo

    Mięso

    Synteza hemoglobiny (zwiększenie możliwości transportu tlenu)

    –

    Kreatyna

    Mięso

    Zwiększenie zawartości fosfokreatyny w mięśniach

    Zwiększona retencja wody w organizmie (zwiększenie masy ciała)

    Karnityna

    Mięso

    Zwiększenie oksydacji kwasów tłuszczowych

    –

    Opracowano na podstawie:
    Fogelholm M., 2003. Dairy Products, Meat and Sports Performance. Sports Med 33 (8): 615-631.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Małgorzata Kantorowicz
    • Website

    Related Posts

    Zdrowie wypisane na języku

    Witamina D – niezbędna dla zachowania zdrowia

    Olej kokosowy – jeden z najcenniejszych tłuszczy?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polub nas na facebooku
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Współpracuj z nami!
    Współpracuj z nami!
    treningowa Strefa YouTube
    treningowa Strefa YouTube
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Popularne
    21 czerwca, 2013

    Napój sportowy – moda, zdrowie czy konieczność w sporcie?

    3 września, 2012

    Próg mleczanowy i beztlenowy

    31 lipca, 2015

    Regeneracja jest kluczowa

    3 października, 2014

    Chiropraktyka – naturalny lek na chory kręgosłup

    9 kwietnia, 2014

    Zmiany w ukształtowaniu stóp pod wpływem biegu na długim dystansie

    Partnerzy
    Polub nas na facebooku
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Website protected
    Website security, detecting malwares on the website and removal services, website backup services, daily website file scanning and file changes monitoring
    Copyrights Bodyrelax 2012 – 2022
    Follow Us
    Facebooktwitterlinkedin
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    7ads6x98y