Przyjmowanie węglowodanów w formie napojów w trakcie wysiłku fizycznego zwiększa możliwości wysiłkowe i spowalnia wyczerpanie zapasów glikogenu mięśniowego oraz pozwala utrzymać stężenie glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.
Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii zbadali wpływ stosowania różnych form suplementacji węglowodanami na zmiany tolerancji wysiłków długotrwałych. Węglowodany były przyjmowane w trzech różnych formach: napój izotoniczny, żel i żelki.
W badaniu uczestniczyło 8 kobiet i 8 mężczyzn w wieku około 35 lat, którzy wykonywali długotrwały wysiłek fizyczny składający się dwóch następujących po sobie etapów.
Badani rozpoczynali od 80-minutowego wysiłku na cykloergometrze z intensywnością równą 75% VO2max i bezpośrednio po jego zakończeniu przystępowali do jazdy na rowerze na czas na dystansie 10 kilometrów.
Przyjmowanie węglowodanów miało miejsce bezpośrednio przed, w trakcie i po zakończeniu wysiłku. Węglowodany były dostarczane w losowo dobranej formie (żelki, żele i napoje) w ilości 0,6 g/godz/kg masy ciała. Natomiast kilkoro badanych spożywało jedynie wodę.
Stężenie glukozy we krwi przed rozpoczęciem wysiłku było jednakowe u wszystkich badanych, natomiast w okresie wysiłkowym zaobserwowano istotny jej spadek jedynie w grupie osób spożywających wodę.
Suplementacja węglowodanami (niezależnie od formy w jakiej były podawane) w trakcie 80-minutowego wysiłku na cykloergometrze pozwoliła utrzymać stężenie glukozy we krwi na wyższym poziomie (ok. 5,7 +/- 0,2 mmol/l) niż w przypadku spożywania czystej wody (ok. 4,6 +/- 0,3 mmol/l).
Osoby przyjmujące węglowodany uzyskały lepsze rezultaty w jeździe na czas na dystansie 10 kilometrów (średnio 17,3 +/- 0,6 min dla wszystkich form suplementacji) niż osoby pijące czystą wodę (17,8 +/- 0,7 min).
Wyniki omawianego doświadczenia wskazują, że suplementacja węglowodanami (niezależnie od formy ich podania) powoduje utrzymanie wyższego stężenia glukozy we krwi i ma wpływ na podniesienie możliwości wysiłkowych osób dorosłych w wysiłkach długotrwałych.
Opracowano na podstawie:
Campbell C., Prince D., Braun M., Applegate E., Casazza G.A. Carbohydrate-supplement form and exercise performance. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2008; 18: 179-90.