Facebooktwitterlinkedin

Termowizyjny pomiar wykorzystania grup mięśniowych w treningu Brazylijskiego Jiu-Jitsu

0

Brazylijskie Jiu-Jitsu (BJJ) – znane na świecie również pod bjj1nazwą ‘Gracie Jiu Jitsu’ – jest sztuką walki (oraz dyscypliną sportową) zrzeszoną w Międzynarodowej Federacji Brazylijskiego Jiu-Jitsu. Większość stosowanych w BJJ technik opiera się na odpowiednim wykorzystaniu siły mięśniowej, masy ciała oraz momentów wygenerowanych przez przeciwnika. Z tego powodu Brazylijskie Jiu-Jitsu jest ciekawym sportem z punktu widzenia biomechaniki.

Celem pracy było zbadanie wykorzystania poszczególnych partii mięśniowych podczas treningu BJJ. Na podstawie danych teoretycznych, autorzy przedstawionych w niniejszym opracowaniu badań postawili hipotezę badawczą, z której wynika, iż podczas treningu Brazylijskiego Jiu-Jitsu “używane” powinny być najczęściej duże partie mięśniowe (w tym mięśnie pośladkowe, mięsień najszerszy grzbietu, mięśnie czworogłowe uda) a także prostowniki grzbietu i mięśnie brzucha (ze względu na dużą ilość pracy bioder).

juice plus complete

Badania przeprowadzono na grupie 6 zawodników o różnym stopniu zaawansowania (średni staż treningowy wynosił 45,83 miesięcy). Średni wiek osób badanych wyniósł 28,33 lata. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że wszyscy badani, którzy zakwalifikowali się do doświadczenia byli w bardzo dobrej lub dobrej formie fizycznej.

Eksperyment wykonano przy wykorzystaniu termografii klinicznej (poprzez pomiar temperatury ciała przy użyciu kamery termowizyjnej Optris PI 1603), czyli techniki termowizyjnego pomiaru temperatury powierzchni ciała. Pomiarów dokonywano przed, w trakcie oraz po zakończeniu treningu trwającego 90 minut.

juice plus

Otrzymane wyniki badań zdają się potwierdzać postawioną hipotezę, potwierdzając że trening Brazylijskiego Jiu-Jitsu angażuje przede wszystkim duże partie mięśni (średni wzrost temperatury mięśnia najszerszego grzbietu wyniósł 0,42°C; prostownika grzbietu 0,48°C; mięśni brzucha 0,57°C; czworogłowego uda 0,52°C). Należy jednak mieć na uwadze fakt, iż największe wzrosty w temperaturze tych mięśni odnotowano u zawodników początkujących (charakteryzujących się najkrótszym stażem treningowym), natomiast u zawodników najbardziej doświadczonych (z grupy badanych osób) różnice te były już bardzo małe (średni wzrost temperatury ciała badanych zawodników w trakcie treningu wyniósł około 0,36°C – gdy średni wzrost temperatury ciała u zawodników z najdłuższym stażem wynosił jedynie 0,12°C a u zawodników początkujących był wyższy o 0,67°C).

Opracowano na podstawie:
Andrysiak, T., Awrejcewicz, J. (2011). Termograficzna analiza użycia poszczególnych grup mięśniowych podczas treningu Brazylijskiego Jiu-Jitsu (Thermographic analysis of muscle usage during Brazilian Jiu-Jitsu training). W: Proceedings of the XVII National Conference “Biocybernetics and Biomedical Engineering”.  [Dokument elektroniczny].

Share.

About Author

Leave A Reply

error: Content is protected !!