Bodyrelax
    Facebook Twitter Instagram
    Bodyrelax
    • O nas
    • Sport
      • Bieganie
      • Chód sportowy
      • Inne
      • Koszykówka
      • Narciarstwo
      • Piłka nożna
      • Piłka ręczna
      • Pływanie
      • Sporty walki
      • Tenis
      • Trening siłowy
      • Triathlon
    • Fizjologia
    • Dietetyka
    • Psychologia
    • Fizjoterapia
      • Chiropraktyka
      • Odnowa biol.
      • Masaż
    • Kontakt
    • English
    • Polski
    Bodyrelax
    You are at:Home»Fizjologia»Próg mleczanowy i beztlenowy

    Próg mleczanowy i beztlenowy

    4
    By Andrzej Sagalara on 3 września, 2012 Fizjologia

    Rejestracja zmian stężenia mleczanu [La–] we krwi kapilarnej względem intensywności wysiłku podczas stopniowanych prób wysiłkowych pozwala ocenić efektywność treningu, określić zakres intensywności treningowych oraz skontrolować aktualny poziom możliwości wysiłkowych zawodnika.

    Pomimo istniejących kontrowersji wokół terminologii określającej poszczególne progi metaboliczne, ich oznaczanie stało się popularne wśród trenerów, za sprawą wprowadzenia na rynek automatycznych analizatorów, umożliwiających pomiar stężenia mleczanu w warunkach terenowych.

    juice plus complete

    Próg mleczanowy LT (lactate threshold) oznacza intensywność wysiłku po przekroczeniu której stężenie mleczanu we krwi wzrasta ponad poziom spoczynkowy (często przyjmuje się wzrost o około 0,5 mmol · l-1). Istnieje ścisła korelacja między „progową” prędkością biegu a średnią prędkością, jaką jest w stanie utrzymać zawodnik podczas maratonu. U wysoko wytrenowanego zawodnika, przekroczenie progu mleczanowego LT może nastąpić dopiero przy intensywności osiągającej 85 – 90 % VO2max.

    Intensywność przy której obserwowany jest dalszy wzrost stężenia mleczanu we krwi, osiągający poziom górnej granicy równowagi pomiędzy jego produkcją i usuwaniem, określa się mianem progu beztlenowego AT (anaerobic threshold) lub maksymalnej równowagi mleczanowej MLSS (maximal lactate steady state). Intensywność wysiłku (np. prędkość biegu) na poziomie progu AT/MLSS odpowiada około 90% HRmax i może być utrzymywana maksymalnie przez około 60 minut. Z tego względu, prędkość biegu na poziomie progu AT jest silnie skorelowana ze średnią prędkością, jaką zawodnik utrzymuje podczas biegu na dystansie 10000 m i półmaratonu.próg mleczanowy

    juice plus

    Trening „progowy” prowadzony jest zwykle z intensywnością (określoną prędkością biegu bądź częstością skurczów serca) zbliżoną do poziomu LT. Przesunięcie progu mleczanowego w prawo (w kierunku wyższych intensywności) powoduje, że zawodnik jest w stanie kontynuować wysiłek z większą prędkością biegu lub z większą częstością skurczów serca bez wzrostu stężenia mleczanu [La–] i akumulacji jonów wodorowych [H+] (powodujących obniżenie pH), co świadczy o wzroście jego wydolności fizycznej. Obserwowane zjawisko może być wynikiem wzrostu ilości i wielkości mitochondriów oraz większej aktywności kluczowych enzymów oksydacyjnych, powodujących wzrost możliwości resyntezy ATP ze źródeł aerobowych. Ponadto, przesunięcie progu LT może być również spowodowane większą zdolnością transportowania (usuwania) mleczanu na zewnątrz komórki mięśniowej.

    próg mleczanowy(fragment z artykułu autora tekstu opublikowanego w Magazynie Trenera, 05/2011) próg mleczanowy.

    próg mleczanowy

    próg mleczanowy

    próg mleczanowy

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Andrzej Sagalara
    • Website

    Related Posts

    Test Coopera, 12-minutowy test biegowy

    Nowe kliniczne i terapeutyczne aspekty autoimmunizacji w migrenie

    Witamina D i przewlekła migrena

    4 komentarze

    1. Pingback: Trening progowy | Bodyrelax

    2. Pingback: Określanie stref intensywności na podstawie zmian stężenia mleczanu | Bodyrelax

    3. Pingback: Krytyczna prędkość pływania – zastosowanie i sposoby wyznaczania | Bodyrelax

    4. Pingback: Trening progowy | AZS AWF Kraków MASTERS

    Leave A Reply Cancel Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polub nas na facebooku
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Współpracuj z nami!
    Współpracuj z nami!
    treningowa Strefa YouTube
    treningowa Strefa YouTube
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Popularne
    21 czerwca, 2013

    Napój sportowy – moda, zdrowie czy konieczność w sporcie?

    3 września, 2012

    Próg mleczanowy i beztlenowy

    31 lipca, 2015

    Regeneracja jest kluczowa

    3 października, 2014

    Chiropraktyka – naturalny lek na chory kręgosłup

    9 kwietnia, 2014

    Zmiany w ukształtowaniu stóp pod wpływem biegu na długim dystansie

    Partnerzy
    Polub nas na facebooku
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Website protected
    Website security, detecting malwares on the website and removal services, website backup services, daily website file scanning and file changes monitoring
    Copyrights Bodyrelax 2012 – 2022
    Follow Us
    Facebooktwitterlinkedin
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    7ads6x98y