Bodyrelax
    Facebook Twitter Instagram
    Bodyrelax
    • O nas
    • Sport
      • Bieganie
      • Chód sportowy
      • Inne
      • Koszykówka
      • Narciarstwo
      • Piłka nożna
      • Piłka ręczna
      • Pływanie
      • Sporty walki
      • Tenis
      • Trening siłowy
      • Triathlon
    • Fizjologia
    • Dietetyka
    • Psychologia
    • Fizjoterapia
      • Chiropraktyka
      • Odnowa biol.
      • Masaż
    • Kontakt
    • English
    • Polski
    Bodyrelax
    You are at:Home»Dietetyka»Prawdy i mity o węglowodanach część 2.

    Prawdy i mity o węglowodanach część 2.

    0
    By Małgorzata Kantorowicz on 17 maja, 2013 Dietetyka

    Kontynuacja artykułu dotyczącego sprzecznych i często pojawiającychdietetyka sportowa się informacji na temat spożywania węglowodanów, wskazującego na to, iż dietetyka sportowa to dziedzina stale rozwijająca się i wymagająca dalszych badań.

    (index glikemiczny IG, produkty stałe vs płynne, intensywność wysiłku)

    juice plus complete

    IG – Indeks glikemiczny  

    Indeks glikemiczny jest „narzędziem” wykorzystywanym w podziale węglowodanów ze względu na szybkość podnoszenia się poziomu glukozy we krwi i reakcji insuliny po spożyciu danego produktu spożywczego. Stąd, węglowodany można podzielić na te o niskim (<55), średnim (56-70) i wysokim (70-100) IG.

    Badania potwierdzają, że spożycie węglowodanów o wysokim IG w godzinę przed wysiłkiem fizycznym  znacznie podnosi poziom glukozy w osoczu i/lub poziom insuliny w porównaniu z węglowodanami o niskim i średnim IG.

    Wpływ IG na metabolizm węglowodanów spożytych przed wysiłkiem jest dobrze poznany, jednak mało jest badań prowadzonych w kierunku wpływu IG węglowodanów na wydolność fizyczną.

    Warto zauważyć, że spożycie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym na 3 godziny przed wysiłkiem ma potencjalny (korzystny) wpływ na wydolność fizyczną.

    Produkty stałe versus produkty płynne

    juice plus

    Powszechnie wiadomo, że produkty stałe w porównaniu z produktami płynnymi charakteryzują wolniejszym procesem trawienia i opróżniania żołądka a także wolniejszym wchłanianiem składników pokarmowych.

    Badania nie wskazują jednak znacznych różnic

    • w tempie syntezy glikogenu po spożyciu węglowodanów w formie płynnej czy stałej
    • w przyswajaniu węglowodanów, niezależnie od ich formy – stałej,  płynnej czy żelowej.

    Dlatego też forma, w jakiej przyjmowane są produkty węglowodanowe, w szczególności w okresie startowym czy w trakcie trwania zawodów, powinna być dostosowana do indywidualnych preferencji sportowca, a przetestowana w okresie przygotowawczym.

     Intensywność wysiłku fizycznego

    Intensywność wysiłku fizycznego wpływa zarówno na wychwyt glukozy przez pracujące mięśnie jak i syntezę glukozy de novo. Podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności (>80% VO2max) występuje wzmożony wychwyt glukozy i podwyższony poziom glukozy w osoczu co z kolei wpływa na rozwój hipoglikemii, jednakże niektóre badania nie potwierdzają tej hipotezy.

    Opierając się na badaniach naukowych, wpływ intensywności ćwiczeń na rozwój hipoglikemii jest niejasny. Istnieje natomiast znaczna indywidualność organizmu sportowca w odpowiedzi na intensywność wysiłku, a wyniki doniesień naukowych na dzień dzisiejszy są  rozbieżne.

    Opracowano na podstawie:
    Jeukendrup AE, Killer SC. The myths surrounding pre-exercise carbohydrate feeding. Ann Nutr Metab. 2010; 57 Suppl 2:18-25

     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Małgorzata Kantorowicz
    • Website

    Related Posts

    Zdrowie wypisane na języku

    Witamina D – niezbędna dla zachowania zdrowia

    Olej kokosowy – jeden z najcenniejszych tłuszczy?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polub nas na facebooku
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Współpracuj z nami!
    Współpracuj z nami!
    treningowa Strefa YouTube
    treningowa Strefa YouTube
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Popularne
    21 czerwca, 2013

    Napój sportowy – moda, zdrowie czy konieczność w sporcie?

    3 września, 2012

    Próg mleczanowy i beztlenowy

    31 lipca, 2015

    Regeneracja jest kluczowa

    3 października, 2014

    Chiropraktyka – naturalny lek na chory kręgosłup

    9 kwietnia, 2014

    Zmiany w ukształtowaniu stóp pod wpływem biegu na długim dystansie

    Partnerzy
    Polub nas na facebooku
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Website protected
    Website security, detecting malwares on the website and removal services, website backup services, daily website file scanning and file changes monitoring
    Copyrights Bodyrelax 2012 – 2022
    Follow Us
    Facebooktwitterlinkedin
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    7ads6x98y