Bodyrelax
    Facebook Twitter Instagram
    Bodyrelax
    • O nas
    • Sport
      • Bieganie
      • Chód sportowy
      • Inne
      • Koszykówka
      • Narciarstwo
      • Piłka nożna
      • Piłka ręczna
      • Pływanie
      • Sporty walki
      • Tenis
      • Trening siłowy
      • Triathlon
    • Fizjologia
    • Dietetyka
    • Psychologia
    • Fizjoterapia
      • Chiropraktyka
      • Odnowa biol.
      • Masaż
    • Kontakt
    • English
    • Polski
    Bodyrelax
    You are at:Home»Sport»Bieganie»Zmiany progu mleczanowego z wiekiem u Mastersów trenujących bieganie

    Zmiany progu mleczanowego z wiekiem u Mastersów trenujących bieganie

    0
    By Andrzej Sagalara on 14 maja, 2013 Bieganie, Fizjologia

    Wyznaczanie progu mleczanowego (LT) stosowane jest w próg mleczanowy u mastersówpraktyce trenerskiej w celu monitorowania i programowania procesu treningowego. Zmiany wielkości progu mleczanowego z wiekiem u trenujących bieganie Mastersów były przedmiotem badań naukowców z Phoenix (USA). Naukowcy przeprowadzili badanie longitudninalne (długofalowe) z udziałem biegaczy – Mastersów, porównując wyniki badań wykonane w 6-letnim odstępie.

    juice plus complete

    Próg mleczanowy wyrażany jest często jako procent wielkości maksymalnego poboru tlenu (%VO2max), natomiast prędkość biegu na poziomie LT pozwala prognozować wynik sportowy w biegach długodystansowych.

    Celem omawianych badań była analiza zmian progu mleczanowego w relacji do wieku i wyników w biegu na dystansie 10 kilometrów.

    W badaniach uczestniczyło 51 mężczyzn i 23 kobiety w wieku od 39 do 77 lat. Badane osoby zostały podzielone na trzy grupy wiekowe:

    – poniżej 50 roku życia,
    – pomiędzy 50 a 60 rokiem życia,
    – powyżej 60 roku,

    juice plus

    Otrzymane wyniki badań (porównanie zmian po upływie 6 lat) wykazały spadek wielkości VO2max z wiekiem u kobiet i mężczyzn. Towarzyszyło temu pogorszenie wyników biegu na dystansie 10 km, średnio o 43 sekundy na rok.

    Interesujące było zjawisko wzrostu z wiekiem wielkości progu mleczanowego LT, wyrażonego jako %VO2max. Autorzy, jako przyczynę tego zjawiska, podali znaczny spadek wielkości VO2max z wiekiem, mimo nieznacznego obniżenia progu LT. W efekcie wielkość progu LT, wyrażona jako %VO2max, uległa pozornemu wzrostowi.

    Okazało się również, że zależność między rezultatem biegu na dystansie 10 kilometrów a poziomem progu mleczanowego LT jest słaba, natomiast silna zależność istnienie między wynikiem a poziomem VO2max. Jest to o tyle ciekawe, że u młodszych zawodników we wcześniejszych badaniach obserwowano zależność odwrotną.

    Autorzy stwierdzają, że wielkość VO2max dość precyzyjnie określa możliwości wysiłkowe biegaczy Mastersów i jest lepszym prognostykiem wyników sportowych w biegach na dystansie 10 kilometrów aniżeli wielkość progu mleczanowego LT.

    Opracowano na podstawie:
    Marcell T.J., Hawkins S.A., Tarpenning K.M., Hyslop D.M., Wiswell R.A. Longitudinal analysis of lactate threshold in male and female master athletes. Medicine and Science in  Sports and Exercise 2003, 35: 810-7/próg mleczanowy u mastersów.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Andrzej Sagalara
    • Website

    Related Posts

    Test Coopera, 12-minutowy test biegowy

    Nowe kliniczne i terapeutyczne aspekty autoimmunizacji w migrenie

    Witamina D i przewlekła migrena

    Leave A Reply Cancel Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polub nas na facebooku
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Antyoksydanty – Właściwa suplementacja!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Skuteczne i zdrowe odchudzanie!
    Współpracuj z nami!
    Współpracuj z nami!
    treningowa Strefa YouTube
    treningowa Strefa YouTube
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Popularne
    21 czerwca, 2013

    Napój sportowy – moda, zdrowie czy konieczność w sporcie?

    3 września, 2012

    Próg mleczanowy i beztlenowy

    31 lipca, 2015

    Regeneracja jest kluczowa

    3 października, 2014

    Chiropraktyka – naturalny lek na chory kręgosłup

    9 kwietnia, 2014

    Zmiany w ukształtowaniu stóp pod wpływem biegu na długim dystansie

    Partnerzy
    Polub nas na facebooku
    Najnowsze komentarze
    • kasia topa - Co warunkuje siłę mięśniową?
    • Trener Albert - Józefosław - Zastosowanie treningu wibracyjnego całego ciała w sporcie
    • Kuba - Kalistenika – dawniej i dziś
    • Złoty - Flossing jako technika poprawiająca mobilność stawów
    Website protected
    Website security, detecting malwares on the website and removal services, website backup services, daily website file scanning and file changes monitoring
    Copyrights Bodyrelax 2012 – 2022
    Follow Us
    Facebooktwitterlinkedin
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    7ads6x98y